ETK licht - De Kom-Nieuwegein - 32 500x333 px feat

Theater DE KOM – Nieuwegein

Project Horeca / Cultuur

Theater DE KOM – Nieuwegein

Theater DE KOM in het stadshart van Nieuwegein viert inmiddels alweer haar 10-jarig bestaan. In het stadstheater en kunstencentrum kunnen de gasten terecht voor kunst & cultuur. Naast de twee theaterzalen biedt het culturele pand drie zeer indrukwekkende foyers met iconische verlichting.

Foyer met ingebouwde verlichting in wandpanelen
Het interieur van de foyers heeft een karakteristieke uitstraling. Houten akoestische panelen reiken tot grote hoogte. Tussen deze geluiddempende wandbekleding zijn bij de bouw van het pand T5 fluorescentie armaturen ingebouwd. Een architectonisch hoogstandje maar na tien jaar trouwe dienst is het de hoogste tijd voor een refit van de verlichting.

Duurzaam ondernemen is belangrijk voor gemeente Nieuwegein
Energiebesparing, minder verspilling en een goed rendement zijn speerpunten op de routekaart naar een energieneutraal Nieuwegein. Deze stappen in het verduurzamingstraject zijn alleen te zetten met de juiste partners. Van den Pol Elektrotechniek mocht in eerdere projecten de gemeente al bijstaan. Een sterke partij want duurzamer en slimmer werken zit in de genen van dit bedrijf.

Van den Pol Elektrotechniek en ETK licht vinden elkaar in circulaire verlichting!
Sales Engineer en Adviseur bij Van den Pol Elektrotechniek, Paul van der Maas, bestudeerde de originele bouwtekeningen van Theater DE KOM uit 2012 en trof daar een naam van een bekende leverancier op aan; ETK licht. Eén telefoontje later was de afspraak met ETK licht André Turkesteen gemaakt om de verlichting van de foyer nieuw leven in te blazen. Niet met nieuwe armaturen maar door toepassing van circulaire verlichting.

Waarom kiezen voor circulaire verlichting?
Circulair ondernemen heeft vele voordelen; naast het feit dat moderne technieken duurzaam en energiezuiniger zijn, levert het ook een aanzienlijke kostenbesparing op. In het specifieke project bij Theater DE KOM kwam nog een ander aspect om de hoek kijken. De op maat gemaakte T5 armaturen waren ingebouwd in de wandpanelen en konden niet eenvoudig vervangen worden door nieuwe LED armaturen. Daarnaast waren de twee toegepaste lengtes van dermate afwijkende afmetingen dat een alternatief moeilijk te vinden was. Maar waarom weggooien wat herbruikbaar is? De overstap naar circulaire verlichting was de oplossing in dit project!

Van Fluorescentie naar LED met LEDwerk
LEDwerk is onderdeel van ETK licht en levert maatwerk in professionele lichtoplossingen. In samenwerking met Van den Pol Elektrotechniek is er een plan van aanpak opgesteld om de bestaande armaturen om te bouwen naar LED. De behuizing van de bestaande verlichting en de bedrading is geheel intact gelaten. Maar het binnenwerk heeft een complete refit gekregen. Oude lamphouders zijn vervangen en de totale lengte van het armatuur is voorzien van een LED strip met bijbehorende elektronica. Het LED binnenwerk is prefab in de assemblage-afdeling van LEDwerk gemonteerd. Door het vooraf markeren van de boorgaten was daarna de installatie op locatie door Van den Pol Elektrotechniek een soepel lopend project. Ook armaturen op grote hoogte konden snel en eenvoudig worden gemonteerd zodat het theater zo min mogelijk overlast ervaren heeft.

Lichtsturing in circulaire armaturen inbouwen
In het oude verlichtingsplan van Theater DE KOM functioneerde het terug dimmen van de T5 lampen niet geheel naar wens; de warmwitte lichtkleur 830 was wat paarsig van kleur en de lumenstroom bereikte niet meer de gewenste lichtsterkte. Met de ombouw naar LED is ook dit probleem als sneeuw voor de zon verdwenen. In de huidige situatie is gebruik gemaakt van een KNX gestuurd SLIM systeem. Uiteraard is de lichtopbrengst bij 100% verlichtingssterkte met LED vele malen hoger dan voorheen en is het voor de technische dienst van het theater mogelijk om alle verlichting remote te schakelen en te dimmen met behoud van de juiste lichtkleur.

Circulaire verlichting voorzien van noodverlichtingsfunctie
Bij de montage van de LED profielen is rekening gehouden met de veiligheidsaspecten van het theater. In eerdere lichtplannen waren de armaturen die voorzien waren van noodverlichtingsunits te hoog geplaatst waardoor deze bij een defect niet goed bereikbaar waren voor de installateur. In de huidige refits zijn diverse units voorzien van vluchtrouteverlichting die goed bereikbaar zijn bij test-rondes. Zo zie je maar, door vooraf alle gewenste mogelijkheden in kaart te brengen kunnen alle opties in het plan van uitvoering meegenomen worden. ETK licht zorgt voor licht-technische oplossingen, ook bij circulaire verlichting!

Geleverde producten door ETK licht

  • Tridonic LED elementen met bijbehorende LED driver
  • Noodunit
  • Maatwerk behuizing (metaal) voor eenvoudige remplace

 

Bronvermelding
ETK licht dankt Van den Pol Elektrotechniek voor de fijne samenwerking aan dit mooie circulaire en fotogenieke project en wenst alle medewerkers en bezoekers van Theater DE KOM uit Nieuwegein veel succes in deze inspirerende omgeving.

Van den Pol Elektrotechniek
Theater DE KOM Nieuwegein
Gemeente Nieuwegein
LEDwerkwww.ledwerk.nl

 

Fotografie: ETK licht – Lida Chaulet