ETK licht - Lichtplan

Lichtplan

Lichtplan

Hoe maak je een goed lichtplan?

Het klinkt misschien als een open deur maar een goed gesprek tussen architect, lichtontwerper, installateur en verlichtingsleverancier is het halve werk. Onze professionele medewerkers bieden oplossingen door, na het doornemen van het project (het bestek), een perfect lichtplan op maat te ontwerpen voor ieder budget en voor ieder uniek lichtproject!

Bespreek voor welk doel de ruimte wordt gebruikt en breng de afmetingen in kaart

De inrichting van een kantoor vraagt om een compleet ander lichtplan dan een magazijn! ETK licht heeft ervaring bij het opstellen van een professioneel lichtplan ten behoeve van diverse branches zoals kantoren, retail, automotive, onderwijs, zorg en welzijn, openbare ruimtes, horeca en cultuur, hallen / industrie, sportfaciliteiten, parkeergarages, overheid en architectural projecten.
Welke afmetingen heeft de ruimte, wat is de hoogte, lengte en diepte. Kortom, in samenspraak met de installateur, het ontwerpbureau of de architect wordt het bouwbestek, of de plattegrond doorgenomen. Besproken wordt welke functie de ruimte heeft waarvoor een lichtoplossing wordt gezocht. Zijn er vaste scheidingswanden of wordt hier flexibel mee omgegaan? Waar bevinden zich de gangpaden, nooduitgangen? Van welk materiaal zijn de muren/wanden gemaakt, is er ruimte tussen de plafondplaten en het dak? Waar bevinden zich de aansluitpunten?

Bepaal de locatie voor algemene verlichting en accentverlichting

De basisverlichting is een onopvallend maar zeer belangrijk element van een goed lichtplan. Er kunnen diverse armaturen toegepast worden zoals inlegarmaturen of inbouwspots. Deze kunnen naar wens netjes weggewerkt worden in een systeemplafond. Indien dit niet tot de mogelijkheden behoort zijn er fraaie opbouwarmaturen die als algemene verlichting ingezet kunnen worden.
ETK licht - LichtplanVoor de accentverlichting kan een keuze gemaakt worden uit een groot aantal oplossingen. Indien niet exact duidelijk is waar een bureau, wanddecoratie, plantenbak of bijvoorbeeld een kledingrek in een modezaak komt te staan of te hangen kan dit door middel van pendelarmaturen met richtbare LED spots op een drie-fase rail worden opgelost. Door onze jarenlange ervaring kan ETK licht je helpen bij de keuze voor de juiste oplossing.

Bespreek de gewenste lichtkleur(en), hoeveelheid lumen of luxwaarde

In een Italiaans restaurant zijn er mooie LED lichtoplossingen voor het creëren van een warme sfeer met een 3000 Kelvin warmwitte lichtkleur. Een daglichtoplossing in 4000 Kelvin voor een magazijn draagt bij aan de veiligheid op de werkvloer. Uiteraard zijn vandaag de dag alle kleuren mogelijk. RGBW LED verlichting is tenslotte leverbaar in 16 miljoen kleuren. Een gigantische keuze uit alle voorhanden zijnde lichtkleuren.

De waarde van het licht dat op het oppervlak terecht komt wordt de verlichtingssterkte of ook wel luxwaarde genoemd. In Nederland zijn er NEN-normen van kracht. Dit zijn vastgestelde waardes voor de hoeveelheid lux die in iedere ruimte of per oppervlakte gemeten moet worden.

Slimme verlichting, lichtsturing, DALI, Casambi, daglichtregelingen en bewegingssensoren?

De mogelijkheden zijn oneindig. Per ruimte of zone kan je lichtplan naar iedere wens worden aangepast. Zoals op afstand regelbaar, met lichtsensoren, daglichtregelingen. Lichtsturing omvat tal van slimme mogelijkheden. De lichtspecialisten van ETK licht adviseren je welk systeem optimaal geschikt is bij jouw project!

Voor iedere interieurstijl, decoratieve- of technische verlichting

In ieder woonprogramma zie je verschillende interieur en exterieur verlichting voorbij komen. Wist je dat ETK licht een compleet programma in- en outdoor verlichting biedt? Wij zijn o.a. leverancier van de Italiaanse merken BIFFI Aqlus, Arcluce en Civic en het Belgische Wever & Ducré. Voor een industrieel tot modern interieur, ETK licht biedt voor ieder project de juiste verlichtingsoplossing.
Grote hoogtes kunnen worden uitgelicht met krachtige High Bay lampen, parkeergarages met slagvaste lichtlijnen met een hoge IK-waarde, gebouwen kunnen worden uitgelicht met energiezuinige LED stralers, zwembaden met armaturen voorzien van een hoge IP-waarde (International Protection Rating). Stijlvolle pendelarmaturen boven een bureau. Spots boven plantenbakken, railspots voor accentverlichting op tentoonstellingen. Voor iedere verlichtingsvraagstuk is er een technische, creatieve oplossing.

Lichtplan, oplossing voor iedere ruimte

 

Voor ieder budget een bijpassende kwalitatieve verlichtingsoplossing

Wij leveren een uitgebreid programma verlichting dat past binnen het budget. Of het nu gaat om utiliteit, industrie of luxe woningbouw: ETK licht biedt de oplossing. Uiteraard kan je ook terecht voor alle mogelijke lichtbronnen. Op een professionele en flexibele wijze willen wij met u meedenken op het gebied van verlichting.

Bekijk projecten, verzamel ideeën en doe inspiratie op!
Check www.etk.nl/projecten en bekijk per branche onze verlichtingsprojecten.

Tags: