Watertoren Delft – Kunstcentrum RADIUS

PROJECT HORECA / CULTUUR

Watertoren Delft – Kunstcentrum RADIUS

Watertoren Delft – Kunstcentrum RADIUS
De unieke 29 meter hoge Watertoren (1895) is het romantische baken van de stad Delft. In mei 2022 heeft Kunstcentrum RADIUS in het naastgelegen pomphuis de Reinwaterkelder betrokken. Radius is een centrum voor hedendaagse kunst en ecologie en heeft in het bassin een tentoonstellingsruimte waarin kunst en wetenschap samenkomen.

Flexibele LED verlichting voor tentoonstellingen
In het van oudsher unieke waterbassin van deze prachtige ondergrondse tentoonstellingsruimte komt geen daglicht naar binnen. Met een unieke ronde vorm is de ruimte onderverdeeld in drie cirkels. Een buitencirkel, een middenring en een ronde ruimte in het midden. De complete ruimte kan voor één expositie worden gebruikt, maar kan ook per halve ring worden toegewezen aan één bepaalde kunstenaar/artiest. Uiteraard is het zeer belangrijk dat ook de verlichting per expositie op de juiste manier wordt toegepast.

LED verlichting per ruimte schakelbaar
De wens van Radius is om bij iedere wisselende expositie de kunstobjecten met de juiste bijpassende lichtkleur te kunnen uitlichten. Iedere ruimte schakelbaar naar een specifieke lichtkleur en bij een grote expositie is het gewenst dat ook eenzelfde lichtkleur de totale ruimte kan verlichten. Door slimme verlichting toe te passen is hier in het lichtplan rekening mee gehouden.

Lichtplan op maat door IJzerman Elektrotechniek en ETK licht
Ook al is geen lichtproject hetzelfde, je staat niet iedere dag voor de uitdaging om een lichtplan voor een waterbassin van 500m2 te maken! Maar een goede voorbereiding is het halve werk. IJzerman Elektrotechniek en ETK licht hebben eerst alle wensen van de opdrachtgever geïnventariseerd en zijn aan de slag gegaan om deze om te zetten in een perfect lichtplan. In iedere cirkel van het bassin zijn LED lichtlijnen TWN met waterdichte LED slang met IP65 aangebracht. Deze zijn geplaatst op een rondlopende lichtlijn die net onder de prachtig gewelfde plafonds zijn opgehangen. De LED lichtlijn is uiteraard per ruimte schakelbaar waarbij de lichtkleuren met presets vast te stellen zijn. Daarnaast is er aan de onderzijde van de rondlopende lijn een 3-fase rail gemonteerd waardoor kunstobjecten flexibel aan te stralen zijn. De combinatie van kunst en verlichting zorgt voor een unieke ervaring voor iedere bezoeker.

Noodverlichting, oriëntatieverlichting en veiligheid
Bij noodsituaties is het voor de gasten van het kunstcentrum uiteraard zeer belangrijk dat de veiligheid wordt gegarandeerd. Daarom is in het ontwerp aan de onderzijde van de 3-fase rail noodverlichting en oriëntatieverlichting aangebracht. En daarnaast is het voor de veiligheid voor RADIUS ook mogelijk om na afloop van een rondleiding met één druk op de knop de verlichting in te stellen op 4.000 Kelvin zodat alle bezoekers veilig de uitgang kunnen vinden.

Het was een mooie uitdaging om deze van oudsher donkere kelder om te toveren in een prachtige expositieruimte. ETK wenst alle exposanten, kunstenaars en bezoekers van Radius, het centrum voor hedendaagse Kunst en Ecologie, een unieke beleving toe!


Bronvermelding
IJzerman Elektrotechniek
RADIUS – Center for Contemporary Art & Ecology

 

Fotografie: ETK licht – Lida Chaulet