Zendmast – Alphen

Project Architectural

Zendmast – Alphen a/d Rijn

Voor de Alphense zendmast heeft ETK licht een lichtplan mogen uitvoeren en de RGBA-stralers met een complete besturing geleverd.
De 135 meter hoge zendmast moest een centrum van aandacht worden in het stadsbeeld, maar tevens van grote afstand zichtbaar zijn en als landmark fungeren voor de gemeente Alphen aan den Rijn.
Met kleuren wordt ingespeeld op belangrijke data, waaronder rood/groen met Kerstmis, oranje voor Koningsdag en rood/wit/blauw tijdens bevrijdingsdag. De dagelijkse basiskleur is wit/groen/wit, een verwijzing naar Alphen als middelpunt van het Groene Hart.

Zendmast:
In het lichtplan is gekozen om de zendmast, bovenop de toren, van binnenuit aan te lichten met krachtige, maar energiezuinige stralers voorzien van witte LED’s.

De “kroon”:
De binnenkant van de “kroon” wordt met wit licht verlicht wat in combinatie met de subtiel gekleurde buitenwanden een zeer fraai lichtverloop naar de zendmast oplevert.

Bordessen, in kleur:
In plaats van de bordessen geheel rondom aan te lichten is er in het lichtplan gekozen om uitsluitend de schuine hoekvlakken aan te lichten. Door middel van speciale maatwerk reflectoren levert dit een zeer fraai dynamisch beeld op.
De professionele IP66 armaturen zijn voorzien van energiezuinige RGBA (Rood-Groen- Blauw en Amber) LED’s waarmee alle kleuren van het spectrum op de wanden kunnen worden gereflecteerd. De extra amber LED’s helpen mee voor een kwalitatief mooie kleur oranje. Speciaal voor bijvoorbeeld Koningsdag om als “wimpel” te fungeren.

Voet:
Onderaan de voet van de toren zijn high output LED uplighters gemonteerd met wit licht en een zeer nauwe bundel.

Tot slot:
Alle objecten worden van onderaf aangestraald, waarmee lichthinder en verblinding wordt voorkomen.
Het geheel wordt door middel van controllers met klok/agendafunctie aangestuurd, maar kan ook op afstand realtime, met bijvoorbeeld een iPad, worden aangepast.