Academie Tien-Leidsche Rijn_© de Architekten Cie_Fotograaf Ernst van Raaphorst

Academie Tien – Utrecht

Project Onderwijs

Academie Tien – Utrecht

Academie Tien, een innovatieve onderwijsinstelling in Utrecht, heeft sinds eind 2023 haar intrek genomen in een schitterend beeldbepalend gebouw. Dit gebouw is ontworpen met bijna energieneutrale specificaties, waarbij de energiezuinige verlichting van ETK Licht, gecombineerd met op maat gemaakte oplossingen van LEDwerk, perfect tot hun recht komen in het ontwerp van Wiersema Architecten & de Architekten CIE.

Door de nauwe samenwerking met WSI Techniek is het lichtplan tot leven gebracht, wat heeft geresulteerd in een buitengewoon prachtig resultaat in dit duurzame gebouw.

Cirkelvormige elementen met LED uitgelicht

Het schoolgebouw is opgebouwd uit diverse units die in het centrale hart samenkomen in de gemeenschappelijke hal. De zichtbare ronde balkonranden rond de gemeenschappelijke hal zijn aan de onderzijde op subtiele wijze uitgelicht met LED elementen achter een diffuse afscherming.

Multifunctionele en professionele LED downlighters

In het lichtontwerp van het schoolgebouw zijn in de gangpaden in het systeemplafond downlighters ingetekend. Het resultaat is een strak lichtplan met LED inbouwarmaturen met een hoge kleurstabiliteit en met een topkwaliteit driver voor optimale prestaties.

Compacte noodverlichting in strak design

Natuurlijk vormt de vluchtroute een essentieel onderdeel voor het geval van stroomuitval of calamiteiten. De groene routeaanduiding wijst bezoekers op een duidelijke en effectieve manier de weg naar veiligheid in noodsituaties.

LEDwerk zorgt voor maatwerk op dakterras

Het dakterras van Academie Tien is een groen plein, compleet met bomen, zitgelegenheden, sportfaciliteiten en een kas. Binnenin de kas zijn de zeven dakranden voorzien van een LED-profiel van 4.5 meter, die een naadloze, egaal doorlopende lichtlijn vormen. Het profiel is gepoedercoat in de kleur van de kabelgoot, waardoor het perfect samensmelt met de structuur van de kas en één geheel vormt.

DALI dimbare verlichting

De volledige basisverlichting is DALI-dimbaar, waardoor de verlichting eenvoudig in groepen kan worden aangestuurd. Deze functionaliteit maakt het mogelijk om de verlichting te programmeren, wat zorgt voor een flexibele en energie-efficiënte verlichtingsoplossing.


Geleverde producten door ETK licht

  • Inlegarmaturen – DALI dim microprisma afscherming
  • WIL – Professionele LED downlighter
  • ALL – Multifunctionele LED downlighter
  • DWO – LED opbouwdownlighter
  • LIK – Multifunctionele LED railspot
  • EVA – Modern compact LED noodverlichtingsarmatuur
  • LED profielen – poedercoating en op maat gemaakt

 

ETK licht en LEDwerk dankt alle partijen voor de fijne samenwerking en wij wensen alle scholieren en bezoekers een mooie en duurzame toekomst toe in het educatieve en sportieve gebouw.


Bronvermelding

WSI Techniek
Wiersema architecten 
de Architekten Cie  
LEDwerk 


Fotografie:
Copyright de Architekten Cie.
Fotograaf: Ernst van Raaphorst

Tags:
, , , ,