ETK licht - Amsterdam UMC

Amsterdam UMC

PROJECT ZORG & WELZIJN

Amsterdam UMC

Amsterdam UMC is een toonaangevend academisch medisch centrum. Op locatie AMC levert ETK licht, samen met Equans, nieuwe armaturen en past er tevens energiezuinige circulaire verlichting toe. Maatschappelijk verantwoord ondernemen is een speerpunt voor Amsterdam UMC. Energiebesparing leidt tot een verbetering van de milieuprestaties. LED-armaturen en circulaire lichtoplossingen bieden een waardevolle en duurzame bijdrage om deze doelstelling te realiseren.

Equans maakt zorginstellingen duurzamer

Als één van de totaal 29 locaties in Nederland heeft Equans ook op locatie AMC aan de Meibergdreef een vast projectteam gestationeerd. Met een team van meer dan 15 collega’s ontwerpt, installeert, realiseert en onderhoudt Equans hier de technische (licht) installaties.

Een bekend gezicht binnen het team is Maurice Rep, projectbegeleider en al sinds begin 2011 op locatie AMC van Amsterdam UMC. “Een groot deel van mijn collega’s werkt zelfs al veel langer dan ik op deze locatie”, vertelt Maurice. “Inmiddels voelt het als thuis en alhoewel het terrein groter is dan ‘Het Pentagon’, kennen we alle ins- en outs van dit gebouw”.

Duurzame circulaire (LED) verlichting voor laboratorium

Op de begane grond van locatie AMC bevindt zich het Laboratorium Bloedafname. De brede lange gang naar de diverse intakebalies lijkt voor de patiënten niet veranderd, maar achter de schermen is er hard gewerkt aan een energiezuinige oplossing voor het karakteristieke systeemplafond.
De originele armaturen passen als een oude jas in de rasters van het plafond. De behuizingen waren prima in orde, maar de lichtbronnen, zoals de oude T5 fluorescentielampen, waren hard aan vervanging toe. Een uitdaging die LEDwerk niet uit de weg ging …

LEDwerk voorziet T5 armaturen van LED element

Bij een zorginstelling zoals Amsterdam UMC mag een patiënt in de publieke ruimtes zo min mogelijk overlast ondervinden van installatiewerkzaamheden. Een voorwaarde waar Equans’ uitvoerder Marco Stijnman dagelijks graag prioriteit aan geeft en waarbij de samenwerking met LEDwerk uitkomst bood.

LEDwerk is onderdeel van ETK licht en specialist op het gebied van professioneel maatwerk. In goed overleg werd het binnenwerk van het bestaande TL-armatuur vervangen door een energiezuinig en duurzame LED-oplossing. De test werd, na goedkeuring op reflectie, lumenwaarde en lichtkleur, snel en veilig op locatie gemonteerd.

LED downlighters verlichten de hallen van ziekenhuis

De nieuwe multifunctionele LED downlighters konden zelfs zonder pasringen de oude inbouwspots vervangen. De algemene verlichting in de gangen, de behandelkamers en in het trappenhuis zijn snel gemonteerd. Maurice van Equans merkt op dat voor speciale ruimtes, zoals de afdeling Dialyse, het team klaar staat om in het weekend of ’s nachts de transitie naar energiezuinige verlichting te voltooien. “Alles in overleg met de afdelingen en de veiligheid. Voor een werkplek als deze, waar de gezondheid van de mens voorop staat, gaan we uiteraard flexibel om met de werktijden”.

LED lichtlijn zorgt voor accentverlichting bij iedere zorgafdeling

Het is een mooi gegeven dat verlichting een bijdrage kan leveren aan een rustige en verzorgde sfeer in een wachtruimte. Met oog voor details kan je een ruimte omtoveren en de sterkte elementen benadrukken. Met LED strips van 5 meter lengte is de koof van verlichting voorzien, deze zijn zo achter elkaar gemonteerd dat het diepte creëert bij de zijkanten net onderaan het plafond en de houten delen een speels effect geeft.

LED inlegarmaturen systeemplafond Amsterdam UMC

Een uitstekende oplossing én direct alternatief voor de uitwisseling van oude T5 en PLC inbouwarmaturen zijn het ruime assortiment inlegarmaturen. Deze armaturen bieden tal van voordelen, waaronder energie-efficiëntie, kostenbesparing en verbeterde verlichtingskwaliteit. In Amsterdam UMC, locatie AMC, is gekozen voor hoogwaardige inlegarmaturen in de behandelkamers. Schakelbaar en DALI dimbaar. In iedere omstandigheid de juiste hoeveelheid verlichting waarbij de energiebesparing op kan lopen tot wel 50% ten opzichte van het conventionele verlichtingssysteem.

Slagvaste armaturen in technische tussenvloeren ziekenhuis

Op locatie AMC van Amsterdam UMC is speciale aandacht voor de technische voorzieningen die het ziekenhuis optimaal laat functioneren. De afzuiging, leidingschachten, afvoersystemen en antenne systemen komen samen in de technische tussenvloeren. Deze besloten ruimten zijn alleen te betreden volgens veiligheidsvoorschriften en bieden hierdoor een veilige werkomgeving voor technische medewerkers. Bij het vervangen van de verlichting is rekening gehouden met de slagvastheid van het armatuur. De industriële armaturen zijn bestand tegen een stootje bij werkzaamheden. De hoge lumenoutput levert naast energie-efficiëntie nog een extra voordeel op; De lichtgevende stickers op de grond absorberen de lichtenergie en vormen een evacuatieroute bij een noodsituatie.

Wat hebben Equans, Amsterdam UMC, LEDwerk en ETK licht gemeen?

Het ziekenhuis, de installateur en ETK licht als lichtleverancier zijn altijd op zoek naar duurzame energiezuinige oplossingen. Elk vraagstuk en uitdaging is uniek en vereist een optimale samenwerking. Zowel Equans als ETK licht hebben expertise ingezet en zijn samen tot een prachtig eindresultaat gekomen dat niet alleen het oog maar ook het milieu ten goede komt.

Geleverde producten door ETK licht

  • ALL – Multifunctionele LED downlighter
  • BLT – Hoogwaardig backlightLED inlegarmatuur
  • DALI lichtregelsyteem
  • TOR – Water- en stofdicht opbouwarmatuur met LED-modules
  • TWA 4 LED strip – Flexibele LED strip met 3M plakstrip
  • TWU – Aluminium inbouw U-profiel 
  • LIA – Fraai LED plafond opbouwarmatuur 
  • VOY – Hoogwaardig LED inlegarmatuur 
  • VOC – Waterdicht en stofdicht opbouwarmatuur met LED-modules
  • FMK – Ultraplat LED opbouwarmatuur

 

Extra:
LED voedingen, afschermkappen, behuizingen, opbouw montageframes, lichtbronnen

Wij kijken uit naar toekomstige projecten met Equans bij Amsterdam UMC en blijven met veel plezier samenwerken aan duurzame verlichtingsoplossingen in de zorgsector.

BronvermeldingEquans
Amsterdam UMC
LEDwerk

 Fotografie: Lida Chaulet