ETK licht - De Inktpot Utrecht

De Inktpot – Utrecht

Project Kantoren

De Inktpot – Utrecht

Vlakbij Utrecht Centraal Station sta je oog in oog met het hoofdkantoor van ProRail, het niet te missen historisch gebouw De Inktpot. Vroeger Hoofdadministratiegebouw van de Nederlandse Spoorwegen, nu is het grootste bakstenen gebouw van Nederland van onze eigen spoorwegbeheerder.

Circulaire lichtoplossingen in monumentaal pand

Het monumentale pand uit 1921 is opgebouwd uit 22 miljoen bakstenen en is van grote architectonische waarde. Het interieur is fantastisch en neemt je mee terug in de tijd. De glas-in-lood ramen laten het licht naar binnen stralen op de groen-geel-bruinkleurige geglazuurde stenen onder de gewelfde plafonds. Een leuk detail is dat er ruim honderd jaar geleden bij de bouw van dit pand ook al aan circulair bouwen werd gedaan; de fundering van De Inktpot is namelijk gemaakt van 21 kilometer oude spoorstaven!

Unica onderhoudt en zorgt voor verduurzaming

Momenteel heeft Unica samen met SPIE het onderhoud van De Inktpot voor ProRail in handen. Onder de naam ProCUS is er een partnership tussen ProRail in Combinatie met Unica en SPIE. In 8 jaar tijd zullen er elektrotechnische, werktuigbouwkundige en bouwkundige onderhoudswerkzaamheden plaatsvinden met de focus op verduurzaming.

Rachid laat het licht branden in De Inktpot

Elektrische installaties in een monumentaal pand upgraden, circulariteit en verduurzaming. Dat zijn een aantal randvoorwaarden waarbinnen het team van Unica op locatie in Utrecht werkt. ETK licht - De Inktpot UtrechtVanuit een eigen kantoor binnen De Inktpot is dit de werkplek van Rachid Nakit, Servicetechnicus bij Unica. Een trotse en drukbezette professional die alle ins en outs van het pand kent. Inmiddels al meer dan 12,5 jaar in dienst bij Unica en met ruim 15.000 stappen per dag op locatie bij De Inktpot kent het pand geen geheimen meer voor Rachid.

Een goud team voor circulaire verlichting

Hoe komen drie bedrijven met veel ervaring in de verlichtingswereld samen?
De paden van Rachid Nakit van Unica en André Turkesteen hebben elkaar in vroegere tijden al  gekruist bij een eerder gerealiseerd project. Voeg aan deze twee verlichtingsprofessionals Arno van den Berg van LEDwerk toe en je hebt een goud team in handen voor een brainstormsessie omtrent circulaire lichtoplossingen.

Op locatie bij De Inktpot komt Rachid voor diverse verlichtingsuitdagingen te staan; oude TL armaturen, halogeenwandstralers, spaarlampen in de toiletten…, alles moet in het kader van energielabel C omgezet worden naar LED. Na overleg met ETK licht André Turkesteen worden er verlichtingsoplossingen aangeboden en kan er voor de diverse soorten verlichting een proefopstelling gemaakt worden.

Totaal 717 stuks oude zware fluorescentie TL-armaturen van 5 meter lang

Duurzaamheid is een harde eis van ProRail bij vervanging van materialen. De oude armaturen dateren uit 1998 en zijn voorzien van 58W fluorescentie met daglichtregeling. De behuizing van deze kantoorverlichting blijkt goed geschikt om een nieuwe unit in te bouwen. Na onderzoek bij LEDwerk, onderdeel van ETK licht, wordt het binnenwerk vervangen door LED. De lumenstroom en kleurtemperatuur worden afgestemd op de wensen van ProRail en de sensor met daglichtregelaar wordt vervangen. Na goedkeuring van de resultaten uit de proefopstelling zijn inmiddels 180 van de totaal 717 binnenwerken van de armaturen geleverd en kan Rachid met zijn team aan de slag.

Door deze slimme oplossing hoeven de 5 meter lange zware armaturen niet gedemonteerd te worden, zijn er geen aanpassingen aan het historische pand nodig en hoeven de armaturen niet op transport gezet worden. Een goede oplossing voor mens en milieu!

LED inbouwarmaturen

De vele kantoren van De Inktpot zijn karakteristiek ingericht met eikenhouten lambriseringen en Art Deco klokken. Maar om een moderne en gezonde werkplek aan haar medewerkers te bieden zijn de vele kantoren voorzien van een goede LED basisverlichting. De inlegarmaturen in de systeemplafonds zijn instelbaar op 3 verschillende lichtkleuren; 3000, 4000 en 5700 K en ook het vermogen is regelbaar.

Van spaarlampen naar LED

Zelfs de toiletten bij De Inktpot zijn een bezoek waard. De mooie eikenhouten deuren in combinatie met het tegelwerk zorgen voor een nostalgische uitstraling. Maar uiteraard moet het gebouw voldoen aan de eisen van vandaag. De verlichting boven de spiegels is aangepast naar de wens van de bezoek(st)ers maar met behoud van karakter. Hiervoor zijn de oude Circolux EL spaarlampen van OSRAM vervangen door een moderne LED versie met een egale lichtkleur en een laag energieverbruik.

Halogeenwandstralers vervangen door LED binnenwerk

De iconische gangen van het voorheen oude NS-kantoorgebouw worden uitgelicht door halogeenwandstralers. Mooie robuuste uplighters met een karakteristiek uiterlijk. Het binnenwerk van de oude 100W halogeenlampen en bijbehorende trafo’s zijn echter hard aan vervanging toe. Ook hier kan Unica i.s.m. ETK licht een circulaire en zeer energiezuinige oplossing aanbieden aan ProRail. Een op maat gemaakt binnenwerk wordt prefab voorzien van LED met bijbehorende trafo en hoeft op locatie alleen nog aangesloten te worden in de bestaande behuizing. Dit kan snel per gangpad zonder extra geluidsoverlast gerealiseerd worden en in dit historische pand hoeven geen extra boorgaten aangebracht te worden! Een zeer groot voordeel van circulaire verlichtingsoplossingen!

Wij danken Unica en SPIE voor de mooie samenwerking en Rachid Nakit voor de rondleiding in dit prachtige en unieke project!

Geleverde producten door ETK licht

  • BAT.4 – Decoratief backlight LED inlegarmatuur, 600×600 mm
  • WIL – Professionele LED downlighter
  • LIK – Multifunctionele LED railspot op 3-fase adapter
  • CIVIC – Shadow – Lichtlijn / Pendelarmatuur
  • Beeldbepalende armaturen zijn gehandhaafd en voorzien van een LED element

 

BronvermeldingProRail 
Unica Building Services
LEDwerk

 Fotografie: ETK licht – Lida Chaulet